Spoločne za novým bufetom

Belušskí bufeťáci s víziou premeny súčasného bufetu na príjemný podnik

Určite ste spozorovali počas domácich zápasov mužov zmenu v oblasti občerstvenia. Čapované pivo a kofola, grilované klobásky, guláš, fazuľovica či cigánska. Na iných štadiónoch samozrejmosťou – u nás novinkou. Na jednej strane sme chceli uspokojiť fanúšikov, na strane druhej to má oveľa dôležitejší význam. O tom aký, to nám v rozhovore porozpráva člen Výkonného výboru FK Beluša a hlavný organizátor zoskupenia Belušských bufeťákov Marek PITEL.

Kde vznikla myšlienka zmeny občerstvovania na štadióne FK Beluša?
„Možno prekvapím, ale prišla s ňou moja manželka. Dlhodobo to na zápasoch mužov, čo sa týka občerstvovania nebolo ideálne. Chýbalo čapované pivo, kofola ale aj niečo pod zub. Rozhodli sme sa skúsiť niečo nové.“

Hovoríš, že „rozhodli sme sa“, kto všetko za týmto stojí?
„Myslím tým našu partiu, pretože bez pomoci iných by to bolo nereálne. Aj touto cestou všetkým patrí moja obrovská vďaka. Belušskí bufeťáci je v podstate zoskupenie priateľov, ktorí sa rozhodli pomôcť klubu takouto formou. Robíme to v rámci nášho voľného času a zadarmo. Samozrejme, nebolo to svojvoľné rozhodnutie. Všetko sme konzultovali s vedením klubu.“

Takže je to výlučne pomoc klubu, bez nároku na honorár?
„Áno! Sme skvelá partia, ktorá si uvedomuje vyšší zmysel našej aktivity. Nejde tu len o uspokojenie potrieb fanúšikov, ktorí chodia na zápasy mužov, máme oveľa väčšie a odvážnejšie plány.“

Vieš ich bližšie konkretizovať?
„Našim snom je na štadióne svojpomocne vybudovať nový podnik, krčmu, pub, kaviareň – nazvite si to ako chcete. Jednoducho miesto, kde sa môžu stretávať fanúšikovia, hráči, rodičia, ale aj široká verejnosť. Ak fanúšikom napadne nejaký zaujímavý názov, môžeme to tak pomenovať, hoci ja osobne to stále volám bufet. 

Podnik by bol otvorený len počas zápasov mužov?
„V tom je práve tá pointa, že nie. Chceli by sme nastaviť systém, aby sme mali otvorené aj cez týždeň. Na štadióne je množstvo tréningov a zápasov. Verím, že túto našu aktivitu privítajú aj rodičia a ostatní fanúšikovia, ktorí si budú môcť sadnúť a dať si kávu, pivo či iný nápoj. Navyše, v tejto časti Beluše krčma vôbec nie je. Verím, že si nájdeme aj stálych návštevníkov z obce.“


Hovoríš, že to partia Belušských bufeťákov robí zadarmo. Kde teda končia všetky zisky?
„Samozrejme, celý projekt robíme na podporu FK Beluša. Treba si však uvedomiť, že začíname od nuly. Najskôr sme si museli zarobiť na výčapné zariadenia, gril, stan a podobne. To sa nám aj podarilo. Teraz všetky zisky idú na vybudovanie nového bufetu. Ako som povedal, robíme to svojpomocne. To znamená, že klub nechceme finančne zaťažiť v tejto neľahkej dobe.“

Čo všetko obnáša vybudovanie nového podniku?
„Je toho dosť. Zahŕňa to množstvo povolení. Je potrebné vybudovať vodu, elektriku, kanalizáciu. Som veľmi rád, že je nám Obec Beluša v tomto nápomocná a našu aktivitu v rámci svojich možností podporuje. Celkovo bez dobrých ľudí, ktorí sú ochotní brigádne a zadarmo pomôcť pri jeho výstavbe by sa to všetko ani zrealizovať nedalo.“

Vieme koľko približne to bude stáť a kedy by to mohlo byť hotové?
„V prvom rade si nechceme na seba robiť žiaden tlak a nedávame si žiadne termíny. To však neznamená, že len čakáme. Práve naopak! Usilovne pracujeme na tom, aby bol bufet čo najskôr hotový. Už teraz máme základy, konštrukciu, studňu a ďalšie veci technického charakteru, ktoré len zbytočne budem vymenovávať. Je toho dosť. Okrem toho, máme aj vizualizáciu projektu. V pláne máme pochopiteľne okrem vnútorného sedenia aj vybudovanie krytej terasy. Už na najbližšom domácom zápase mužov budú môcť fanúšikovia badať zmeny, pribudne strecha, panely a okná. Čo sa týka finančnej stránky – ťažko sa to vyčísluje. Ceny sa menia každým dňom. Už len samotná stavba bude stáť viac ako 10 000 eur. Samozrejme, niektoré veci máme sponzorsky a možno aj touto cestou by som chcel osloviť všetkých, ktorí by mali záujem podporiť naše aktivity – budeme len radi!“

S Belušskými bufeťákmi sa nestretneme len futbale, však?
„Ak sme chceli zarobiť na vybudovanie nového podniku, museli sme svoje aktivity rozšíriť. Organizujeme rôzne podujatia, prevažne diskotéky. Tie v Beluši dlhú dobu absentovali a máme skvelé ohlasy. Samozrejme, niektoré akcie dopadnú lepšie, iné horšie. Ale kto neskúsi, nemôže vedieť, či si to nájde svoju odozvu u ľudí. Okrem toho sme boli aj na Belušskom jarmoku, ktorý nám vyšiel na výbornú. Máme už základňu svojich fanúšikov a verím, že sa bude rozširovať aj naďalej.“

Ako by to malo vyzerať v budúcnosti?
„Najlepší scenár by bol, aby sa podnik uchytil, našiel si svojich priaznivcov, či už futbalových alebo zo širokej verejnosti. Cieľom je, aby sa podnik sám uživil. Aby bola zabezpečená jeho réžia a chod. Aby bol ziskový, čo by znamenalo stabilný príjem peňazí do klubového rozpočtu. Čaká náš ešte kus práce – držte nám palce!“

Milan Hrubo, 20.10.2022
Facebook
Twitter
LinkedIn